Nov 292011
 

Encara falta gairebé un mes perquè Rajoy sigui president i l‘staff eclesiàstic ja truca a la seva porta.   No és cap sorpresa, perquè després de tota la feina bruta que li han estat fent aquests anys, a cop de manifestacions, concentracions, declaracions i mobilitzacions de tota mena, són normals les ànsies de passar factura.

Rouco Varela, un persontge a qui l’història haura de reservar un lloc d’honor, potser entre Torquemada  i el cardenal Richelieu, s’ha apressat a exigir la restitució urgent de l’ensenyament de la religió catòlica a l’escola pública, sota el pretext demagògic de la necessitat de recuperar valors morals i tot plegat.  Per cert, Rouco es va doctorar (havia estudiat dret i teologia) amb una tesi sobre les relacions entre l’esglèsia i l’estat al segle XVI.

Que s’imparteixi l’assignatura de religions (no només una determinada religió, i mai com a doctrina) a l’escola pública no em semblaria malament  si l’excel.lència dels resultats acadèmics fos la que tots tenim al cap, i no la que manifesten les dades objectives.  Mentre això no passi, crec que és molt millor, de cara a garantir una correcta formació dels estudiants, que el fet religiós es tracti de manera col.lateral i científica, com una manifestació cultural, sociològica, antropològica fins i tot, que ajuda a entendre l’arquitectura gòtica,  determinats poemes i peces teatrals, o l’evolució del pensament al llarg de la història, per exemple.

D’altra banda, acceptar un líder religiós (de qualsevol religió) com a interlocutor polític (i la política educativa és una expressió de la política general) porta, indefectiblement, o a la claudicació o a l’enfrontament perpetu perquè, com es pot negociar res amb algú que ostenta la veritat absoluta? Senzillament, no es pot, igual com no es pot amb un dictador que té el poder absolut.

Aquest ha estat un dels grans errors polítics dels darrers anys:  donar naturalesa d’interlocutors polítics a líders religiosos.  Pensem-hi una mica i trobarem un bon nombre de conflictes que s’haurien pogut evitar escollint millors interlocutors.

En un estat que es proclama aconfessional, l’escola pública també ho ha de ser.  Per tant, cal evitar, com sigui, que el nacionalcatolicisme torni, també, a les nostres escoles.  Els resultats serien desastrosos.  Fem una mica de memòria, si us plau.

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada

css.php