Set 102019
 

Jugar de catxa (de farol, que diuen els castellanoparlants) és complicat. Quan no tenim una bona mà, sempre podem fer veure que les cartes ens són propícies, i anar pujant l’aposta mentre els rivals, temerosos del nostre bon joc, van abandonant un a un, fins a regalar-nos una victòria que mai no sabran si era o no merescuda. Així funciona el pòquer i així funcionen moltes coses a la vida, inclosa la política, tot sovint: a falta de joc, posat.

Ens trobem immersos en el principi d’un segon aniversari de massa coses, i la sensació que la jugada d’aleshores va ser un envit mal jugat es va fent cada cop més palesa. De fet, potser els nostres jugadors, els que havien de fer les apostes o abandonar en el moment adequat, no van saber valorar la mà del rival, i van mantenir aquella mena de catxa arriscada, mentre al davant tenien algú amb un bon joc, amb tota mena de figures: policies, banquers, jutges, periodistes, empresaris i fins i tot el comodí reial.

Ara, dos anys després, sembla que seguim asseguts a la mateixa taula de joc. Han canviat els jugadors, però la partida encara és la mateixa i les cartes es van repartint de manera semblant. La diferència, però, és que ara les apostes que anem fent pujar són poc, molt poc creïbles, i els nostres rivals, i fins i tot nosaltres mateixos, sense gaire traça per dissimular-ho, sabem que tenim el que tenim, i així i tot, potser per mirar de recuperar una mica, ni que només sigui, del que hem perdut (la trista satisfacció del mal jugador), provem de mantenir la catxa, fins que es posaran les cartes a sobre de la taula i tal vegada entendrem, amb cara de resignació, que encara ens queda molt per aprendre, i que entestar-se en segons quins envits és apostar a perdre, tot i que costi admetre-ho, enmig de l’emoció de la partida. El cap fred i la prudència (que no la covardia) sempre són virtuts del bon jugador.

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada

css.php