Abr 092019
 

“Oxímoron [del gr. oxýmōron, íd., i aquest, de oxýs ‘agut’ i mōrós ‘obtús’]: m RET Figura retòrica que consisteix a unir en una mateixa expressió mots o unitats sintàctiques de sentit contrari. Ex.: docta ignorància, silenci sonor, lúcida bogeria.” Si us plau, retinguem aquest concepte, que molt em temo que l’haurem de recuperar molt sovint, a partir d’ara.

Ahir escoltava una tertúlia a la ràdio i vaig sentir que algú parlava de l'”independentisme autonomista”, per referir-se a un corrent, cada cop més intens, que mira de fer-se un lloc en aquell espai polític que va deixar desert l’antiga Convergència i Unió, i que sembla que voldria recuperar valors tan tradicionals i nostrats com el peix al cove, el pactisme i l'”anar fent”. En sentir aquesta expressió, no vaig poder evitar recordar aquell “republicanisme monàrquic” que ja fa molt de temps que ha fet seu l’esquerra espanyola. Aleshores he pensat que sí que cal anar patint, perquè la cosa té futur.

Que l’independentisme, tal com l’havíem conegut els darrers anys, s’ha estavellat contra el mur de la supèrbia de l’Estat Espanyol, és una evidència, a hores d’ara, impossible d’ignorar. Si hi afegim l’absència absoluta de lideratges i de projecte de futur, i hi sumem el desencís de molts que volen recuperar l’espai que van perdre amb el procés, ja ho tenim: l’escenari perfecte per al retorn del pujolisme ancestral, això sí, amb la falsa bandera de l’independentisme republicà al capdavant, no fos cas.

Tant de bo m’equivoqui, però molt em temo que els resultats electorals a les eleccions generals -i els acords i pactes posteriors- i els de les eleccions al Parlament, siguin quan siguin, però cada cop més inexcusables, dibuixaran un nou escenari polític, de llarg recorregut. Un cop més, entomarem bou per bèstia grossa i combregarem amb rodes de molí. És el que tenen els oxímorons quan esdevenen arguments ideològics.

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada

css.php