Mai 302018
 

Recuperem els clàssics.  En aquesta ocasió tot un clàssic del futbol, el mític Johan Cruyff, qui va dir que si tu tens la pilota, no et poden fer gols.  És una evidència que a Catalunya, fa massa mesos que no tenim la pilota, i que els gols ens cauen un darrere l’altre.  Ahir, però, vam tenir el primer indici clar de la possibilitat de recuperar el control del joc i la iniciativa, perquè el president Torra va anunciar la composició del futur Govern, sense consellers presos ni a l’exili, però Govern al capdavall, que no és poca cosa.

Aquest nou equip té al davant un repte descomunal:  reconstruir una administració malmesa i refer un país agredit.  Caldrà establir bè les prioritats.  Modestament, proposaria:  primera, alliberar els presos;  segona, restituir els cesats;  tercera, recuperar les estructures torpedinades;  i quarta, començar a construir una maquinària administrativa al servei real d’un projecte de país nou, i no ancorada en rutines antigues, com fins ara, en massa ocasions i en gairebé tots els àmbits.

El nou Govern, però, si sap llegir la realitat i aprendre d’aquests darrers mesos, tindrà una valuosíssima informació per saber dissenyar els objectius a curt, mig i llarg termini, prescindint d’urgències històriques absurdes, i sabrà amb qui pot comptar -detall gens menor, a tots els nivells- per constuir el futur.  Els llargs mesos del 155 han posat cadascú al seu lloc, si sabem analitzar correctament tot el que ha passat.

Ja hi ha qui parla de claudicació i tot plegat, i qui s’omple la boca amb el poder de l’estat de dret.  Qui diguin.  Al capdavall, els fets seran els que donaran o treuran la raó.  Cal saber de què és capaç el nou Govern, i si realment l’aparell jurídic de la Generalitat començarà la croada de denúncies, a hores d’ara ja imprescindible, contra polítics, periodistes, governants, activistes i qui calgui, que han gaudit d’uns mesos d’impunitat absoluta per mirar d’humiliar les nostres institucions i la nostra dignitat personal i col·lectiva.  Ara és el moment de recuperar de debò la iniciativa, de tenir el control de la pilota i de començar a fer gols, que la remuntada serà llarga, però imprescindible, si realment volem guanyar.  Si és que realment volem omplir de sentit, de significat i de continguts aquest mot avui encara tan eteri que és “república”.

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada

css.php