Mar 282017
 

Va ser Steve Jobs qui va dir que “no té sentit contractar persones intel·ligents i dir-los què han de fer.  Nosaltres contractem persones intel·ligents perquè ens diguin que hem de fer”.  Amb aquesta referència comença un interessant article sobre la por a la intel·ligència a moltes empreses dirigides per persones mediocres.  El que hi podem llegir és molt trist, però lamentablement molt real.

Jo puc parlar, sobretot, des de la perspectiva de les administracions públiques, i puc donar fe que la tesi de fons que defensa l’article és certa.  Pensem que en el cas de les administracions, les elits dirigents acostumen a tenir un perfil exclusivament polític, condicionat per tota mena de criteris que res no tenen a veure amb la capacitat ni molt menys encara amb la intel·ligència.  Hi ha condicionants de gènere, territorials, d’equilibri entre famílies del partit… i així arribem a un poti-poti de persones lleials a la cúpula de la formació política que les col·loca que, al seu torn, contracten, per als nivells intermedis (i tot sovint inferiors) altres persones lleials a ells mateixos, seguint els mateixos criteris d’afinitat, per més que la llei parli de mèrit i capacitat.  I així anem fent.

El resultat de tot plegat, pel que fa al personal funcionari, que res no té a veure amb els canvis electorals i que treballa govern rere govern amb independència del color de cadascun, acostuma a ser el que s’exposa en l’article que us recomano de llegir:  manca de motivació, por a destacar, manca de possibilitats de promoció i, en massa ocasions, baixa autoestima i problemes d’autoconfiança, amb tot el que això implica a nivell personal.  Sé que sona molt dur, però és molt real i es pot constatar gratant una mica per aquestes oficines públiques que hi ha per tot arreu.

És curiós que hagi ensopegat  amb aquest text justament avui que ve de visita a Catalunya el nou Mr. Marshall espanyol, Mariano Rajoy, amb la seva cartera plena de promeses que sap que no complirà.  Un bon exemple de com arribar al cim del poder amb ben poc, si més no de positiu.

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada

css.php