Set 222016
 

Qui ens ho havia de dir.  Ara resulta que les humanitats són importants.  Ara resulta que la filosofia, la literatura, la història, el coneixement de llengües… es valoren, i de quina manera, també entre l’alta direcció de les empreses tecnològicament més avançades.  I qui ho diu, amb contundència i rigor, no és cap historiador de l’art emprenyat i tip de la seva misèria, ni cap escriptor arruïnat, sinó l’Institut Tecnològic de Massachusetts, el MIT.

Recomano la lectura d’aquest article i, ja posats, uns minuts de reflexió -gairebé de respectuós silenci, de fet- sobre el nostre sistema educatiu (i de valors i prioritats socials en general) on les humanitats cada dia ocupen menys espai o hi són, directament, bandejades.  Bé, de fet, així ens va.  I no s’hi val el recurs fàcil a la manca de competències en el disseny dels currículums acadèmics, que davant de la desaparició de la filosofia al batxillerat, per exemple, ben poc soroll se n’ha sentit, si prescindim de l’impacte de la sèrie Merlí, que de cop ha passat del realisme costumista a la ciència ficció.  I ho hem assumit amb absoluta indiferència.

Si mirem el significat d'”humanitats”, el diccionari, aquest altre gran desconegut, ens diu, parlant d’ensenyament, que són el conjunt d’estudis relacionats amb les lletres i amb totes les altres activitats de l’esperit que exalten els valors humans.  Abandonar aquestes disciplines implica, doncs, renunciar a l’activitat de l’esperit i als valors que ens defineixen com a humans i que ens fan diferents de les bèsties;  i no em refereixo als animals savis de les faules, sinó a les bèsties brutals i primàries, que només es mouen per instint de domini o de subsistència.

Realment, algú té dubtes que l’activitat espiritual i els valors humans els tenim desats en un calaix ben oblidat?  Doncs potser que ens ho fem mirar, quan l’avantguarda tecnològica reivindica el que nosaltres abandonem.  Potser és allò tan hispà d’odiar el que s’ignora i recrear-se en la ignorància.  En aquesta qüestió, tampoc som gaire diferents, encara que ens costi admetre-ho.

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada

css.php