Mar 312016
 

Avui, segurament (i tant de bo que així sigui), s’obrirà un debat imprescindible sobre llengua i oficialitat en una futura Catalunya independent.  Fins ara hem tingut propostes, idees, posicionaments més o menys dissimulats i poc concrets, però avui, un bon grapat de professionals de la llengua, amb destacats membres de l’Institut d’Estudis Catalans i professors de les universitats de tot el domini lingüístic al capdavant, presentaran un manifest a través del qual prenen postura sobre el futur lingüístic del país, i no tinc cap dubte que aquest document serà el tret de sortida d’un debat intens i necessari.

Recomano la lectura íntegra del manifest en qüestió perquè, com sempre passa, ja hi ha qui li ha fet dir allò que no diu per titllar-lo de nazi i xenòfob.  Cap novetat.  El cert és que el seu contingut és, des del punt de vista científic, molt difícil de discutir.

Què passarà a partir de demà?  No ho sé, però m’agradaria molt que s’obrís un doble debat:  d’una banda, una revisió crítica de gairebé quatre dècades de política lingüística que ens permeti valorar com cal on som i què hem fet aquests anys;  i d’una altra, una necessària presa de postura majoritària sobre quina o quines llengües, i de quina manera, han de ser oficials en el futur.

L’escenari, ara mateix, sembla prou adequat, sobretot perquè el debat es pot encetar a partir del posicionament dels lingüistes, de la ciència.  Ara caldrà veure què hi tenen a dir els polítics i, sobretot, amb quins arguments.  No oblidem que l’enfrontament entre ciència i política no és nou i tot sovint ha acabat resolent-se en favor de la segona, i val a dir que de manera lamentable.  Caldrà veure què hem après nosaltres.

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada

css.php