Mar 042015
 

Fa dies que em ronda pel cap una idea que vaig trobant a diferents llocs de la Xarxa, tant en forma d’articles com, si no vaig errat, d’algun llibre, que intenten respondre la pregunta “de que m’ha servit estudiar tant?”.  Malament quan ens comencem a plantejar la formació en termes d’utilitat pràctica immediata.

D’acord que vivim en una societat en la qual tot ha de ser instantani, però pensar que una formació important és sinònim de feina excel.lent pel simple fet de tenir-la, em sembla, francament, un despropòsit.  I és que sí que és cert que les darreres dècades hem assistit a un increment important del nombre de titulats universitaris;  és allò de les generacions més ben preparades de la història, ara mateix sense futur laboral cert, però no és menys cert que la formació, al capdavall, és un instrument, no cap garantia de res.

Em fa febre escoltar joves amb una o dues carreres i amb algun que altre màster queixant-se que han acabat els seus estudis (posem uns trenta anys, si no més) i que no troben feina qualificada que els rebi amb els braços oberts.  Nois, benvinguts a la realitat.  A vosaltres us estaven esperant.

Potser ara que el ministre Wert està destrossant el sistema educatiu i condemnat a la no formació i a l’educació deficient les futures generacions, serà el moment de tornar a valorar què vol dir tenir estudis.  Tornarem a entendre de què serveixen aquests estudis que, no ho oblidem, ens permeten accedir a lloc absolutament prohibits per a aquells que no els tenen.  Potser només caldria demanar un esforç per compatibilitzar l’etapa formativa amb un accés progressiu al món laboral (feines a temps parcial, treballs de temporada…) perquè qui realment tingués la sort de poder estudiar arribés a comprendre per a què serveix tot aquest  esforç.

Ah! i no he parlat de tot allò que el coneixement ens aporta a nivell purament personal (saviesa, capacitat d’anàlisi, visió crítica de la realitat, racionalitat…).

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada

css.php