Ago 242012
 

Els partits polítics, especialment els més grans, sempre han tingut la tendència a fer equivalents democràcia i possibilitat de votar.  Des de la seva perspectiva, la democràcia s’expressa a les urnes (tot allò de la sobirania del poble i tal i tal) i, un cop passades les eleccions, el seu resultat implica la carta de llibertat per fer el que el partit del govern vulgui, en una interpretació molt particular de la idea de sobirania popular.

Aquesta lectura tan restrictiva de la democràcia, però, ara també perilla, tal com es pot desprendre de les paraules, a micro tancat, no fos cas, de la vicepresidenta espanyola, Soraya Sáenz de Santamaría, en el sentit que està molt preocupada per una possible victòria independentista a Euskadi.

Com que no tinc la senyora Sáez de Santamaría per una persona imbècil, ni de bon tros, entenc que és perfectament conscient de què està dient.  Ni més ni menys que li preocupa un resultat electoral democràtic.  Ara resulta que la sobirania del poble (aquesta petita escletxa de representativitat a partir del vot) tampoc no pot ser sempre acceptable, en funció dels resultats.

Que el Partit Popular té tics clarament autoritaris (per no dir dictatorials) no és cap novetat, però que una de les seves veus més autoritzades, tant per capacitat com per representativitat, posi en qüestió un hipotètic resultat electoral democràtic, n’és una evidència indiscutible.

I dic jo, què passaria si una majoria prou important (absoluta, posem per cas, en termes electorals) fos independentista, a Euskadi o a Catalunya?  Doncs no passaria cap de les catàstrofes que sense cap dubte ens aniran vaticinant els oracles populars.  Passaria que el país en qüestió posaria en marxa un procés definitiu cap a la seva constitució com a estat independent (a banda d’aplicar un programa de govern per gestionar el dia a dia, evidentment), per més que molestés al PP i als seus dirigents, senzillament perquè així ho haurien volgut els seus ciutadans (allò de la sobirania popular, sabeu?).

D’això sí que se’n diria  democràcia, sense por.

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada

css.php