Feb 072012
 

Amb una curiosa coincidència en el temps, ens han arribat dues notícies, de més enllà de les nostres fronteres, que dibuixen a la perfecció algun dels dèficits democràtics més importants que arrossega Espanya i que no deixen gaire marge al dubte sobre la seva necessitat de culminar, caigui qui caigui, aquella tan lloada i modèlica transició, encara massa allunyada d’una realitat de llibertat i justícia.

La primera, la publicació per Der Spiegel d’un informe del reconegut i prestigiós diplomàtic Lothar Lahn sobre les simpaties del Rei d’Espanya cap als responsables del 23 F.

La segona, un editorial de The New York Times sobre el judici al jutge Garzón per intentar investigar el franquisme, redactat des d’una actitud molt crítica amb el silenci sobre els crims franquistes i la seva impunitat.

No hi ha dubte que ens trobem davant de dues autèntiques càrregues de profunditat contra dos dels grans pilars sobre els que se sustenta la democràcia espanyola:  la impunitat del franquisme i el paper exemplar de la monarquia.

Sobre la primera qüestió, aviat no hi haurà ja ni qui jutjar per tants i tants crims.  Caldrà esperar que els historiadors siguin més eloqüents que la memòria viva i, per suposat, que la classe política del darrer quart del Segle XX i principis del XXI.  No sé jo si no una mica còmplice, per omissió, com a mínim.

Pel que fa a la figura del Rei, l’informe qüestiona el seu paper davant de l’intent de cop d’estat i, per tant, la veritat oficial que s’ha mantingut al respecte, tot i els nombrosos dubtes que s’hi han plantejat des del primer moment, però que va servir per mitificar la figura de Joan Carles I com a timoner i patró de la democràcia.

La resposta a totes dues qüestions?  el silenci polític respecte a Garzón i una lacònica resposta de la Zarzuela, tallant de soca-rel qualsevol debat sobre el paper del monarca.  És a dir, la postura de sempre:  la callada per resposta, i tema tancat.  Molt democràtic, tot plegat.

I encara volem seguir vivint sota la capota d’Espanya?  De debó, que volem això?

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada

css.php