Nov 252011
 

L’administració espanyola (la catalana també) i la seva manera de gestionar els afers públics encara viu de les pautes de funcionament habituals durant el franquisme.  Tot sovint, sobre l’argument d’unes  suposades garanties jurídiques, es crea un laberint de requissits, terminis, tràmits consecutius i relacionats… que compliquen molt, massa, les coses.

De tota manera, quan cal, sembla fàcil saltar-se, si més no tàcitament, tot aquest galimaties.  Un bon exemple el tenim en el canvi de govern espanyol arran de les eleccions del dia 20.  Ara sabem que, de fet, ja s’han decidit moltes coses i ja s’estan prenent acords per tal de no deixar l’Estat sense govern durant un mes.  Això podria ser perfecte, fins i tot model d’eficàcia, si no fos que, en paral.lel, les properes setmanes assistirem a una litúrgia postelectoral tan inevitable com inútil:  audiència del rei als representants dels grups polítics, encàrrec a algú (cap sorpresa a la vista) perquè proposi govern, votació a les Corts i, finalment, nomenaments.

El sentit pràctic dicta que es faci el que s’està fent i ja mateix es posin en marxa els mecanismes de traspàs de poders.  A la vista d’aquesta realitat, quin sentit tenen tots els formalismes que no aporten res més que retards en allò que és evident és a dir, en el color polític del nou govern i en el nom del seu president?   No aniria sent hora de canviar les normes i no d’inventar actuacions paral.leles?

L’administració rància, lenta i casposa que ens toca patir és una qüestió que cal reformular amb urgència, perquè els temps que corren no poden suportar més quantitats industrials de formalismes inútils, i més si pensem en la velocitat de tot, avui dia.  Aquest que comento és només un exemple.  Segur que tots hem patit els efectes d’una pràctica burocràtica hereva del franquisme que cap govern no ha pogut, sabut o volgut, actualitzar.  Sempre és més fàcil esquivar la norma que canviar-la, ni que sigui amb vies paral.leles.  O si voleu, sempre és més fàcil esquivar els problemes que resoldre’ls.  I així ens va.

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada

css.php