Jul 102011
 

“No tindria sentit excloure ningú per motius de llengua” ha soltat la directora general de Teatres de la Generalitat Valenciana per justificar la no presència d’obres en català en la programació del festival Escena, de Sagunt.

Si us plau, que algú m’expliqui què es “excloure” una llengua i no fer-ho “per motius de llengua”.  Caldrà buscar altres motius, “no lingüístics”, per tant.  Per exemple:

– De disponibilitat:  Perquè no hi ha disponibles obres en català.  Podria ser, però es dóna el cas que, per exemple, l’obra “Totes mortes” s’ha estrenat en català en diferents localitats, però a Escena només es podrà veure en espanyol.

– D’objectius: Perquè és un festival orientat a la promoció del teatre en espanyol.  També podria ser, però resulta que s’hi programen obres en anglès.

– Demogràfiques: També pot ser perquè a Sagunt ningú no entèn el català, però es veu que tampoc no és el cas, perquè consellera de Turisme i Cultura (gran associacióde conceptes, en el cas del País Valencià, per cert) el va fer servir durant la inauguració.

Francament, no sé, però només puc trobar un motiu no linguístic per excloure una llengua:  la xenofòbia.  Les ganes d’aniquilar una llengua tot fent-la desaparèixer de quasevol àmbit formal, ja sigui un festival de teatre, l’escola, la televisió… Per cert, d’això se’n diu etnocidi, perquè la llengua és una manifestació cultural i no un element turístic negat en nom dels turistes, curiosament.

Com diu la directora general de Teatre,  “no tindria sentit excloure ningú per motius de llengua”, però com que per a ella, i per als seus companys de govern, el català no és ningú, ni res, doncs és fàcil excloure’l, diguem-ho alt i clar, per raons purament lingüístiques (d’odi lingüístic, de fet):  Perquè és una llengua que molesta i que cal anorrear.

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada

css.php